stiri si comunicate ronix

RoNIX - conexiune directă la Frankfurt


Începând din 23 iunie 2017 RoNIX are o conexiune directă de 20 Gbps cu Frankfurt - pentru optimizarea schimbului de trafic cu marile platforme găzduite în inima a ceea ce am putea numi ”Internet european”.

Noua conexiune furnizează atât bandwidth-ul (lățime de bandă, sau ”viteză de transfer” - în termeni populari) necesar membrilor RoNIX cât și o latență (”ping”) minimă - ceea ce asigură funcționarea optimă a aplicațiilor în timp real (telefonie / apeluri video / remote access etc).




RoNIX trece la infrastructura 100 Gbps


Începând cu 6 aprilie 2017 RoNIX - platforma de Internet eXchange administrată de ANISP - a primit capabilități 100 Gbps.

Ulterior acestei date switch-urile principale din rețea au fost conectate la 100 Gbps, iar membrii asociației precum și partenerii de trafic se pot conecta acum și pe porturi de 40 Gbps sau 100 Gbps.

Până în prezent infrastructura RoNIX utiliza legaturi de n x 10 Gbps.




Adunarea Generala a membrilor ANISP


In ziua de Joi, 14 Aprilie 2016, incepand cu orele 10:00, s-a desfasurat Adunarea Generala a membrilor ANISP.


La sedinta au participat reprezentanti ai 23 de membri, astfel: Euroweb, GTS Telecom, Rolink Plus, ICI, Media SAT, Prime Telecom, Radiocomunicaţii, 2K Telecom, iNES Group, Telekom Romania Communications, Teletrans, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Allnet Telecom, Combridge, NextGen Communications, DOTRO Telecom, Direct One, Distinct New Media, ROL Online Network, Chroot Network, Clax Telecom, M247 Europe şi Infinity Telecom. Au lipsit reprezentanti ai 5 membri. Fiind prezenti peste 2/3 din numarul membrilor sedinta a fost statutara.


In cadrul Adunarii Generale s-au discutat subiectele de pe ordinea de zi, astfel:

1. Raportul de activitate pe 2015

2. Raportul executiei bugetului pe 2015

3. Aprobarea liniilor directoare pentru activitatea ANISP în 2016

4. Aprobarea Bugetului asociatiei pe 2016 - APROBAT

5. Descarcarea de sarcini a Consiliului Director

6. Alegerea Presedintelui

7. Alegerea membrilor Consiliului Director

8. Probleme organizatorice si administrative

 

In urma deliberarilor s-au aprobat Raportul de activitate si Raportul executiei bugetului pe 2015, Liniile directoare ale activitatii (cu completari) pe 2016 si Bugetul pe 2016.

 

De asemenea, in cadrul Adunarii Generale s-a procedat la alegerea organelor de conducere ale ANISP (conform Statutului alegerile au loc la fiecare 2 ani, iar precedentele alegeri au avut loc in 10.04.2014).

 

Prin vot direct, domnul Mihai Batrineanu  afost ales Presedinte.

 

In urma votului secret pe liste, Consiliul Director are urmatoarea componenta (in ordinea numarului de voturi favorabile inregistrate):

 

1.       Ines Group S.R.L. 

2.       PRIME Telecom S.R.L. 

3.       MEDIA SAT S.R.L. 

4.       S.N. Radiocomunicatii S.A. 

5.       Telekom Romania Communications S.A. 

6.       2K Telecom S.R.L. 

7.       TELETRANS S.A.

8.       ALLNET TELECOM SRL

9.       M247 Europe S.R.L.

10.   Rolink Plus S.R.L. 

 

Adunarea Generala a adoptat o serie de hotarari statutare cu privire la organizarea si administrarea asociatiei (numirea cenzorului, organigrama si ROF, aprobarea Registrului membrilor).


 





Conferinta de presa dedicata Netcity


Astazi, 16 iulie 2013, incepand cu orele 10:30 a avut loc la sediul asociatiei o Conferinta de presa a ANISP dedicata demersurilor pentru punerea in aplicare a prevederilor Avizului emis ANCOM in 30.05.2013, pentru proiectul Netcity.

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP) din România sesizează noi nereguli în modul în care este implementată reţeaua NetCity în Bucureşti. După ce, în februarie 2013, ANISP a făcut publice abuzurile NetCity, sesizând, totodată, şi autorităţile competente, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a emis un aviz prin care NetCity Telecom şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti (PGMB) sunt obligate să implementeze condiţii optime pentru toţi potenţialii clienţi, inclusiv preţurile maxime ce pot fi percepute.

NetCity Telecom şi PGMB refuză să pună în aplicare măsurile corective stabilite prin Avizul de conformitate emis de ANCOM la 30 mai 2013, în baza prevederilor legii 154/2012. Mai mult, cele două organizaţii au facut apel la instanţă (Curtea de Apel Bucureşti), solicitând, într-o primă fază să suspende efectele Avizului emis de ANCOM în data de 30.05.2013 şi apoi, într-o altă acţiune, să-l anuleze.

 

Mihai Bătrâneanu, preşedinte ANISP: “Analiza efectuată de Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații a evidenţiat că toate contractele de închiriere tubete, racorduri și branșamente au fost încheiate în afara limitelor cadrului normativ ce reglementează rețeaua metropolitană Netcity, respectiv cu încălcarea Contractului de concesiune aprobat prin HCGMB nr. 108/2008. Este şi motivul pentru care ANISP contină să atragă atenţia asupra abuzurilor şi să militeze pentru oorectitudine şi pentru respectarea legilor şi a normelor ANCOM.”

În consecinţă, ANISP solicită autorităţilor române, în special Consiliului Concurenţei, efectuarea unei serii de investigaţii conform articolului 6 din Legea nr. 21/1996, alături de constatarea încălcării de către NetCity Telecom a dispoziţiilor acesteia şi luarea măsurilor specifice precizate în lege, precum amendarea şi obligarea la plata amenzii.

În numele membrilor săi, ANISP solicită deschis reprezentanţilor reţelei metropolitane să respecte cele dispuse de ANCOM, inclusiv modificarea contractelor încheiate cu aceştia, şi să se conformeze măsurilor tranzitorii pe care autoritatea le-a impus, prin facturarea doar a tarifelor maxime prevăzute.





ANISP a purtat discuții la DG-CONNECT referitor Netcity


În cadrul programului de acțiune vizând rezolvarea problemelor proiectului Netcity, care periclitează devzoltarea industriei serviciilor de comunicații electronice, după ce a făcut apel la autoritățile din România, ANISP a cerut sprijin la Comisia Europeană.

 

Astăzi, 11 iunie 2013, o delegație a ANISP, formată din domnii Iosif Szavuj și Catalin Cuturela, vicepreședinti ai asociației, a avut o întalnire la sediul Comisiei Europene de la Brussels cu o echipa a DG-CONNECT (the European Commission Directorate General for Communications Networks, Content and Technology), condusă de d-l Vesa Terävä, șef al  Departamentului „Regulatory Coordination & Users”.

În cadrul întâlnirii s-au purtat discuții cu privire la modul în care se implementează proiectul Netcity în Municipiul București, în special asupra aspectelor semnalate de ANISP ca fiind abuzuri ale Netcity Telecom și problemele pe care le întâmpină comunitatea furnizorilor de servicii de comunicații electronice.  

Reprezentanții ANISP au prezentat, de asemenea, Avizul de conformitate emis de ANCOM în baza Legii 154/2012 privind  regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice și publicat în 30 mai 2013. Asociatia consideră ca acest act este menit să asigure readucerea implementării proiectului Netcity pe un fagaș normal, prin eliminarea de către PGMB și Netcity Telecom a cauzelor care au dus la apariția condițiilor de încalcare a cerințelor legale de nediscriminare, proporționalitate și obiectivitate.





ANCOM a dat aviz condiţionat pentru Netcity


Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a emis in 30 mai 2013 Avizul privind condiţiile tehnice şi economice în care se realizează accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice la Reţeaua metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii „Netcity”, condiţionat de implementarea anumitor măsuri. Aceste măsuri au fost propuse având în vedere că analiza efectuată de ANCOM a relevat că ansamblul condiţiilor tehnice şi economice de acces la reţeaua Netcity nu întruneşte cerinţele legale de nediscriminare, proporţionalitate şi obiectivitate

Comunicatul ANCOM poate fi citit aici.




Conferinţă de presă dedicată Netcity


În data de 28 februerie 2013, ANISP a organizat o conferinţă de presă pentru a semnala riscurile apariţiei de disfuncţionalităţi în piaţa serviciilor de comunicaţii electronice, cauzate de poliiica de monopol aplicata de Netcity Telecom şi de lipsa unui control prin care să fie verificate serviciile auxiliare şi tarifele suplimentare.

Detalii pe site-ul asociatiei.





Ziua internationala a Internetului


In fiecare an, la 29 octombrie, se sarbatoreste Ziua internationala a Internetului. Incepand cu anul 2005, la 29 octombrie se comemoreaza un eveniment petrecut in 1969, cand intre doua calculatoare s-a trasmis un mesaj test. La acea data, un student de la UCLA, Charley Kline, a transmis de un calculator SDD Sigma 7 gazduit de UCLA mesajul format din cuvantul “login” catre un calculator SDD Sigma 7 gazduit de Stanford Research Institute, utilizand reteaua ARPANET. Amuzant este faptul a la prima “incercare”, dupa “transmisa” primelor doua litere, “l” si “o” ale cuvantului "login", conexiunea a “crapat” (the transmission crashed).



Adunarea Generala a membrilor ANISP


Marti, 3 Aprilie 2012, s-a desfasurat Adunarea Generala a membrilor ANISP.

In cadrul reuniunii s-au prezentat si adoptat rapoartele privind activitatea si executia bugetului pe anul 2011, liniile directoare ale activitatii, agenda  si bugetul de venituri si cheltuieli ale pe 2012.

Cu aceeasi ocazie s-au desfasurat alegerile privind organele de conducere ale asociatiei pentru un mandat de doi ani, in urmatoarea componenta:

Presedinte: Mihai Batrineanu

                Membri:

1.       Iosif Szavuj din partea S.C. INES Group SRL

2.       Catalin Scarlat din partea S.C. Euroweb SA

3.       Razvan Stoica din partea S.C. GTS Telecom SRL

4.       Liviu Gheorghe din partea S.C. Media Sat SRL

5.       Catalin Cuturela din partea S.C. Digicom Systems SRL

6.       Gabriel Dulcu din partea S.C. Prime Telkecom SRL

7.       Tiberiu Gindu din partea S.C. IDILIS SA  

8.       Cristian Scriosteanu din partea S.C. Equant România SA

9.       Dan Bordea din partea S.C. Teletrans SA  

10.   Alexandru Rotaru din partea S.C. Rolink Plus SA 





La multi ani 2012!


Ca la fiecare început de an nou, acum cand am pasit in 2012, va rugan sa primiti urarile noastre de sanatate, fericire si prosperitate!

 

Va multumim pentru participarea constanata si pozitiva in cadrul activitatilor ANISP.

 

Va dorim sa incepeti si sa continuati cu bine anul 2012! Sa aveti parte de bucurii si zile minunate!

 

Si va mai dorim ca anul acesta sa va aduca reale împliniri in business, in plan profesional, in societate, in familie, dar si in ... asociatie!

 

LA MULTI ANI!

 





Ziua Mondiala a Telecomunicatiilor si Societatii Informationale


La 17 mai se sarbatoreste in intreaga lume Ziua Mondiala a Telecomunicatiilor si Societatii Informationale.

Ziua de 17 mai marcheaza aniversarea  semnarii (in 1865) primei conventii internationale a telegrafului (the International Telegraph Convention) si crearea Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (ITU - International Telecommunication Union).

Ziua Mondiala a Telecomunicatiilor fost sarbatorita prima data in 17 mai 1969.

 

La sumitul mondial privind societatea informationala (WSIS) din noiembrie 2005 s-a transmis chemarea catre Adunarea Generala a ONU pentru a declara ziua de 17 mai ca zi mondiala a Societatii Informationale. Adunarea Generala a ONU a adoptat in acest sens o rezolutie in martie 2006  (A/RES/60/252). De atunci, 17 mai a devenit Ziua Mondiala a Telecomunicatiilor si Societatii Informationale.

 

Scopul zilei mondiale a telecomunicatiilor si societatii informationale (WTISD - World Telecommunication and Information Society Day) este de a ajuta la ridicarea gradului de constientizare a posibilitatilor pe care utilizarea Internetului si a altor tehnologii ale informatiei si comunicatiilor (TIC) le poate aduce societatilor si economiilor, precum si dezvoltarilor din domeniul digital.

Cu aceasta ocazie uram tuturor celor care care investesc, dezvolta, administreaza, furnizeaza si utilizeaza serviciile din domeniul TIC multa sanatate si prosperitate si, mai ales, bune perspective pentru industria noastra!






Distinct s-a conectat la RoNIX


La 13.08.2010 s-a finalizat conectarea retelei Distinct New Media la RoNIX.




ROL s-a conectat la RoNIX


La 6.08.2010 s-a finalizat conectarea ROL Online Network la RoNIX.




B-IX s-a conectat la RoNIX


La 21.07.2010 a devenit functionala interconectarea RoNIX cu B-IX (Bulgaria). Este prima interconectare a Internet eXchange-ului RoNIX cu un alt Internet eXchange.




Moldtelecom s-a conectat la RoNIX


La 3.07.2010 s-a finalizat conectarea retelei Moldtelecom la RoNIX. Este prima conexiune a RoNIX cu o retea din alta tara.




AdNet s-a conectat la RoNIX


La 18.05.2010 s-a finalizat conectarea retelei AdNet Market Media la RoNIX.




Direct One s-a conectat la RoNIX


La 11.05.2010 a devenit functionala conexiunea Direct One la RoNIX.




TDN s-a conectat la RoNIX


La 15.01.2010 s-a finalizat conectarea TDN la RoNIX.




DotRo s-a conectat la RoNIX


La 19.06.2009 s-a finalizat conectarea DotRo la RoNIX.




RoEduNet s-a conectat la RoNIX


Incepand cu 25.08.2008 an devenit functionala interconectarea dintre RoNIX si RoEduNet.




Safer Internet Day


Pe data de 8 februarie 2011 se sarbatoreste la nivel European -  Safer Internet Day - Ziua Sigurantei pe Internet 2011, eveniment desfasurat anual in peste 50 de tari sub egida retelei europene INSAFE - European Safer Internet Network, in cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.

In Romania evenimentul va fi organizat de consortiul Sigur.info, coordonat de Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu Positive Media si Focus – Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual. ANISP sprijina proiectul Sigur.Info, fiind partener inca de la inceput.

Pentru a marca Ziua Sigurantei pe Internet 2011 la nivel national, consortiul Sigur.info  a lansat un  concurs de creatii multi-media  ”Este mai mult decat un joc, este viata ta”. Competitia s-a adresat copiilor si adolescentilor cu varste intre 6 si 19 ani incadrati in urmatoarele grupe educative: clasele I-IV, clasele V-VIII, clasele IX-XII, fiind deschisa scolilor, cluburilor de tineret, cluburilor de instruire-training.

Sub coordonarea unui adult, acestia au putut inscrie in concurs proiecte multimedia in care ilustreaza legaturile dintre viata reala si cea virtuala precum si implicatiile pe care experientele online o pot avea asupra activitatii de dincolo de monitor. Competitia a fost deschisa atat scolilor, cluburilor de tineret, cat si copiilor in mod individual. Materialele au fost trimise pana la 26 Ianuarie 2011.

Echipele castigatoare ale concursului vor fi premiate in cadrul unei festivitati organizate pe data de 8 februarie 2011 in Bucuresti. Regulamentul complet poate fi consultat la adresa sid2011.sigur.info.  

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet au ca scop promovarea utilizarii intr-un mod mai sigur si responsabil a tehnologiei online si a telefoanelor mobile, mai ales de catre copii si adolescenti, precum si constientizarea si educarea acestora asupra pericolelor navigarii nesupravegheate pe Internet. Romania a participat pentru prima data la acest eveniment in urma cu trei ani, castigand locul intai la concursul european “Ziua Sigurantei pe Internet 2008” categoria 5–10 ani, cu proiectul “I’m just a Kid”, realizat de o clasa de 18 copii de la Colegiul Gimnazial Zaharia Boiu din Sighisoara. La editiile din anii urmatori au fost premiate cate 9 echipe castigatoare la concursurile nationale 2009 - “Familia mea Internauta”, respectiv 2010 - „Cum te vad ceilalti pe Internet? Gandeste inainte sa postezi!”, precum si echipele de tineri romani, castigatoare ale competitiilor europene organizate cu ocazia Zilei Protectiei Datelor Personale.





La 31 ianuarie ANISP aniverseaza 10 ani de la constituire


ANISP s-a constituit la începutul anului 2001 dupa o lunga serie de initiative ale unor companii de servicii INTERNET din acea vreme, care au dus la identificarea unor interese comune in cadrul scopului principal al organizatiei: promovarea şi sprijinirea intereselor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice (inclusiv Internet).

RoNIX este principalul proiect implementat si dezvoltat de ANISP.





Sarbatori fericite! La multi ani!


30 decembrie 2009 Conform traditiei, la finele anului se pun in balanta cele infaptuite, se traseaza planuri pentru viitor. Si tot conform traditiei, in pragul sfintelor sarbatori de Craciun si al unui An Nou, ce simbolizeaza inceputul unei vieti noi, nasterea sperantelor in izbinda, va uram pace in suflet, dragoste si multa sanatate! Avem speranta ca 2010 va sa ne aduca mult noroc, voie buna, realizari frumoase si proiecte incununate de succes! La multi ani!



Softkit (Interconnect) s-a conectat la RoNIX


8 august 2008 In data de 8 august 2008 s-au finalizat operatiunile de conectare la RoNIX a ISP-istului Softkit (Interconnect).



Airbites s-a conectat la RoNIX


27 iunie 2008 In data de 27 iunie 2008 s-a finalizat procedura de conectare a Airbites la RoNIX la un port de 1 Gbps.



Netserv s-a conectat la RoNIX


23 iunie 2008 Incepand cu data de 23 iunie 2008, in comunitatea RoNIX a intrat un nou membru: Netserv Consult.



A doua magistrala de 10 Gbps


30 ianuarie 2008 A fost up-gradat la 10Gbps canalul dintre PoP-urile RoNIX_GTS si RoNIX_Teletrans. reteaua nodurilor RoNIX are astfel doua magistrale de legatura la nivel de 10 Gbps.



Prima magistrala de 10 Gbps intre noduri RoNIX


13 decembrie 2007 Canalul de transport intre POP-urile RoNIX_INES si RoNIX_GTS a fost up-gradat la 10Gbps.



Cobalt IT s-a conectat la RoNIX


14 aprilie 2008 Incepand cu 14 aprilie 2008, S.C. Cobalt IT SRL (iLINK) a devenit membru al comunitatii RoNIX.



Net Vision a fost conectata la RoNIX


4 martie 2008 In data de 4 Martie 2008 ISP-ul Net Vision Telecom a fost conectat la RoNIX.



Inel RoNIX la 10 Gbps


4 martie 2008 S-a definitivat up-grade-ul inelului de legatura al nodurilor RoNIX gazduite in Data Cenetr-urile iNES, Teletrans si GTS la 10 Gbps. In acest fel s-a incheiat o noua etapa de dezvoltare pentru RoNIX.



New Com s-a conectat la RoNIX


20 februarie 2008 La data de 20 februarie 2008 New Com Telecomunicatii a fost conectata la RoNIX in locatia iNES



Millennium IT s-a conectat la RoNIX


29 octombrie 2007 ISP-ul Millennium IT s-a conectat la Nodul RoNIX din locatia GTS Data Center, la un port de 1 Gbps.



A fost instalat nodul RoNIX GTS


13 iunie 2007 A fost instalat cel de-al patrule nod RoNIX in locatia GTS Data Center (Electromagnetica).



Energy-Net s-a conectat la RoNIX


24 aprilie 2007 ISP-ul Energy-Net s-a conectta la nodul RoNIX din locatia Teletrans Dta Center la un port de 100 Mbps.



Millennium IT s-a conectat la RoNIX


20 octombrie 2007 ISP-ul Millennium IT s-a conectat la nodul RoNIX din locatia GTS Data Center, la un port de 1 Gbps.



A fost instalat cel de-al patrulea nod RoNIX


13 iunie 2007 Cel de-al patrulea nod RoNIX a fost instalat in locatia GTS Data Center (Electromagnetica) si legat in inel cu celelalte noduri.



Energy-Net s-a conectat la RoNIX


24 aprilie 2004 ISP-ul Energy-Net s-a conectat la nodul RoNIX din locatia Teletras Data Center la un port de 100 Mbps.



Combridge s-a conectat la RoNIX


22 ianuarie 2007 ISP-ul Combridge s-a conectat la nodul RoNIX din locatia iNES Data Center la un port de 1 Gbps.



Allnet s-a conectat la RoNIX


19 decembrie 2006 ISP-ul Allnet Telecom s-a conectat la nodul RoNIX din locatia iNES Data Center la un port de 1 Gbps.



ISP Gemenii s-a conectat la RoNIX


7 noiembrie 2006 ISP-ul Gemenii Network s-a conectat la nodul RoNIX din locatia iNES Data Center la un port de 100 Mbps.



Terranet s-a conectat la RoNIX


16 octombrie 2006 Terranet Comunicatii s-a conectat la nodul RoNIX din locatia SNR (Victoria) la un port de 100 Mbps.



Atlas s-a conectat la RoNIX


5 septembrie 2006 Atlas Telecom Networks Romania s-a conectat la nodul RoNIX din locatia iNES Data Center la un port de 100 Mbps.



Netbridge s-a conectat la RoNIX


9 august 2006 Netbridge s-a conectat la nodul RoNIX din locatia iNES Data Center, la un port de 100 Mbps.



A fost instalat al treilea nod RoNIX


12 iulie 2006 In locatia Teletrans Data Center s-a instalat cel de-al treile nod RoNIX, legat in inel cu celelelte doua aflate in functiune in locatiile SNR (Victoria) si iNES Data Center. Primele doua conexiuni in noul nod au fost alocate pentru Teletrans si Datek Telecom.



Teletrans s-a conectat la RoNIX


23 Martie 2006 Teletrans s-a conectat la RoNIX, avand alocat un port de 100 Mbps in nodul RoNIX SNR (Victoria).



Adunarea Generala de bilant 2005


20 Martie 2006 In ziua de 24 Martie 2006, incepand cu orele 10:00, a fost convocata Adunarea Generala a membrilor ANISP dedicata analizei activitatii pe anul 2005, stabilirii liniilor directoare si bugetului pe 2006 si alegerii organelor de conducere ale asociatiei: Presedinte si membrii Consiliului Director. Sedinta are loc in Sala Avram Inacu, S.C. INFOTURISM S.A. din Bd Poligrafiei nr. 3A, Sector 1.



ANISP aniverseaza 5 ani de la constituire


30 ianuarie 2006 La 30 ianuarie 2006 se implinesc 5 ani de la inregistrarea Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor din Romania.



La multi ani 2006!


29 decembrie 2005 Cu ocazia sărbătorilor de iarnã si a Anului Nou, Asociatia Nationalã a Internet Service Providerilor din România vã ureazã multã sãnãtate, prosperitate si voie bunã alãturi de cei dragi! Anul Nou 2006 sã vã aducã bucuriile si implinirile asteptate si dorite! La multi ani!



Sarbatori fericite!


21 decembrie 2005 Colind curat, brad minunat, Mos bogat, pahar inchinat, gand implinit: Craciun fericit! La Multi Ani!



Globtel Internet s-a conectat la RoNIX


1 octombrie 2005 Globtel Internet a devenit membru al comunitatii RoNIX, fiind conectat intr-un port de 100 Mb in locatia iNES.



Al 7-lea Forum EURO-IX


5 sept 2005 In zilele de 19 si 20 septembrie 2005 s-a desfasurat la Praga (Cehia) cel de al 7-lea Forum Euro-IX, oferind oportunitatea dezbaterii celor mai importante aspecte ale comunitatii Internet eXchange-urilor din Europa. ANISP / RoNIX este membru activ al organizatiei Euro-IX din 6 martie 2002.



Al doilea nod RoNIX a devenit operational


6 Mai 2005 La 6 Mai 2005 a devenit operational cel de al doilea nod al RoNIX instalat in locatia iNES, pe baza facilitatilor puse la dispozitie in Data Center-ul companiei. Noul nod este conectat cu nodul RoNIX din locatia Victoria pe un canal de 1 Gbps si dispune in acesta faza initiala de 14 de porturi pentru conectare la 100 Mbps. Controlul complet asupra echipamentelor este asigurat de ANISP in conformitate cu reglementarile RoNIX, aliniate la practicile europene. Instalarea acestui al doilea nod face parte din programul de dezvoltare a platformei de acces RoNIX, care urmareste sa asigure o distributie geografica a punctelor de conectare, precum si posibilitatea asigurarii back-up-urilor.



Infogate s-a conectat la RoNIX


6 Mai 2005 In data de 6 Mai 2005 s-a finalizat operatiunea de conectare a INFOGATE la RoNIX. Portul alocat de 100 Mbps este functional si asigura facilitatile de interschimb de trafic Internet între INFOGATE si comunitatea membrilor RoNIX, precum si accesul direct la instanta "i.root-servers".



PCNET iese din comunitatea RoNIX


17 martie 2005 PCNET nu mai este membru al comunitatii RoNIX, compania încetându-si activitatea fiind înglobata în RDS.



Open Systems s-a conectat la RoNIX


13 ianuarie 2005 In data de 13 ianuarie 2005 S.C. Open Systems SRL s-a conectat la RoNIX. Portul alocat in RoNIX pentru Open Systems este pe deplin functional, iar numarul membrilor comunitatii a ajus la 23.



La început de an 2005


3 ianuarie 2005 Astazi este 3 ianuarie 2005. Iata ca ANISP se pregateste sa începa cel de al 5-lea an de activitate ca asociatie profesionala, unind cei mai importanti furnizori de retele si servicii de comunicatii electronice, care au înteles ca sunt foarte multe proiecte ce se pot realiza numai în comun în vederea promovarii domeniului lor de activitate. ANISP este acum pozitionata ca una din cele mai active si bine cotate asociatii din Romania, atât de institutiile administratiei publice, cât si de comunitatea de business din domeniul comunicatiilor electronice, precum si de mass-media si de comunitatea specialistilor din domeniul IT&C. In 2004 ne-am implicat activ în procesul de perfectionare a cadrului de reglementare a domeniului comunicatiilor electronice, în elaborarea metodologiilor privind aplicarea drepturilor de autor pentru utilizarea operelor muzicale ca ring tonuri de appel in telefonia mobila si pa Internet, în identificarea cerintelor privind asigurarea securitatii comunicatiilor si alte actiuni conform cu obiectivele majore ale asociatiei. Am colaborat bine cu autoritatea de reglementare in comunicatii (ANRC), ministerul de profil, comisia de specialitate din cadrul Parlamentului, cu alte institutii si organizatii. Am expediat memrilor peste 100 de informari, cu stiri de interes sau semnalari de analize de piata, articole si evenimete din domeniul nostru de activitate, cu speranta ca aceste informatii au fost de interes pentru companiile dânsilor. In acelasi timp, RoNIX, poate cel mai important proiect implementat de ANISP, si-a consolidat renumele de nod transparent de interconectare a retelelor de servicii de Internet,fiind un membru activ al comunitatii europene a Internet eXchange-urilor EURO-IX. In cursul anului 2004 am instalat la locatia RoNIX echipamentele unei copii a “root serverului” de nume de domenii “i.root-servers”, care din 3 septembrie 2004 au devenit functionale, asigurând pentru toti membrii comunitatii RoNIX (Romanian Network for Internet eXchange), caile de acces catre site-ul “i.root-servers” - o legatura directa între utilizatorii din România si infrastructura de rutare a Internetului. In prezent accesul utilizatorilor de Internet din cadrul retelor ISP-iurilor din comunitatea RoNIX catre “i.root-servers” sunt asigurate prin intermediul routerului colector RoNIX sau prin sesiuni de BGP private stabilite între Autonomica SE (Suedia), administratorul “i.root-servers” si fiecare ISP, membru al comunitatii RoNIX. Tot în cursul anului 2004 a avut loc redefinerea cerintelor de organizare si functionare ale RoNIX, ceea ce ne da speranta ca în acest nou an sa avem mai multi ISP-isti conectati, iar traficul sa creasca semnificativ. Deja au început sa functioneze în cadrul RoNIX, alaturi de peeringurile universale (initial acceptate) si peeringurile private bazate pe acorduri bilaterale între membri. Deci, am prins mai multa experienta, avem mai multi membri, suntem "ascultati" si "respectati", avem parteneri, avem proiecte mari pentru 2005 si suntem încrezatori ca putem sa aducem un aport comun la promovarea comunicatiilor electronice si, prin acestea, la dezvoltarea societatii informationale în România. Va multumim membrilor pentru fidelitatea cu care urmaresc îndeplinirea scopului principal al asociatiei, respectiv promovarea serviciilor de comunicatii electronice, inclusiv Internet, în România, pentru efortul sustinut de punere în aplicare a proiectelor si mai ales pentru faptul ca sprijina continuarea acestora, precum si identificarea si dezvoltarea de noi proiecte. Multumim, de asemenea, tuturor partenerilor nostri care au sustinut activitatea si proiectele asociatiei noastre sau au fructificat oportunitatea serviciilor noastre. Tuturor le transmitem, acum la început de nou an 2005, urarile nosatre de sanatate, prosperitate si împlinirea tuturor dorintelor! LA MULTI ANI!



La multi ani 2005!


23 Decembrie 2004 Cu ocazia sãrbãtorilor de iarnã, a Sfântului Crãciun si a Anului Nou 2005, Asociatia Nationalã a Internet Service Providerilor din România vã ureazã multã sãnãtate, împlinirea tuturor dorintelor si prosperitate! La multi ani!



Fiber Net Communications face parte din comunitatea RoNIX


9 noiembrie 2004 Incepând cu 9 noiembrie 2004 S.C. Fiber Net Communications SRL s-a conectat la RoNIX. Din aceast data portul alocat in RoNIX pentru Fiber Net este pe deplin functional.



FORUM Euro-IX


14 octombrie 2004 In perioada 24-25 octombrie se desfasoara la Atena, Grecia, cel de al 5-lea FORUM Euro-IX, gazduit de AIX/GrNET si sponsorizat de Foundry Networks. Euro-IX, ortganizatia europeana a Internet eXchange-urilor are 32 de membri din 21 de tari din Europa, printre care si RoNIX (ANISP).



STS a devenit membru al comunitatii RoNIX


15 octombrie 2004 Incepând cu 15 octombrie 2004 Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a devenit membru asociat al comunitatii RoNIX. Din acest moment, portul alocat este complet functional.



Caile de acces catre “i-root-servers” prin RoNIX sunt active


3 septembrie 2004 In cursul zilei de vineri, 3 septembrie 2004, au fost configurate si au devenit functionale echipamentele instalate la nodul metropolitan RoNIX din Bucuresti, care gazduiesc o copie a “root serverului” de nume de domenii “i.root-servers”, primul server DNS de nivel superior aflat în afara spatiului american. Din acest moment au devenit active, pentru toti membrii comunitatii RoNIX (Romanian Network for Internet eXchange), caile de acces catre site-ul “i.root-servers”. Acest serviciu asigura legatura între utilizatori si infrastructura de rutare a Internetului, prin care se asociaza numelor de domenii, mult mai usor de retinut si utilizat, adrese IP folosite de echipamentele de comunicatie si utilizate în sistemul de rutare al Internetului si viceversa (de exemplu, numelui www.ronix.ro îi atribuie adresa IP 80.96.255.0). Detalii in comunicatul de presa ANISP (www.anip.ro).



Noua editie a ROF pentru RoNIX


11 august 2004 In cadrul reuniunii din 11 august 2004, Consiliul Director al ANISP a probat noua versiune a Regulamentului de organizare si functionare pentru RoNIX. Principala noutate o constituie statuarea a doua tipuri de peering care se pot realiza de catre membrii RoNIX: peering privat pe baza de acord bilateral intre membri si peering liber (universal) care nu necesita acord bilateral intre membri.



ADISAM Telecom s-a conectat la RoNIX


7 iulie 2004 Incepând cu 7 iulie 2004 ADISAM Telecom s-a conectat la RoNIX si face peering cu ceilalti membri.



Echipamentele pentru site-ul din grupa “i.root-servers.org” au fost instalate


22 iunie 2004 In conformitate cu acordul dintre ANISP si Autonomica (Suedia) s-au instalat la RoNIX echipamentele unui site de "root name server" din grupa “i.root-servers.org”. In curând, membrii RoNIX vor face BGP direct cu root-name-serverul de la RoNIX, asigurând clientilor lor un acces mai rapid, mai fiabil si mai sigur la Internet.



Internet mai rapid pentru toti românii


27 Aprilie 2004 ANISP, asociatia nationala a furnizorilor de Internet, retele si servicii de comunicatii electronice anunta semnarea unui acord cu organizatia Autonomica (Suedia), în baza caruia urmeaza sa se instaleze, în premiera pentru România, un server de root-name DNS, localizat la nodul RoNIX. Realizarea acordului este urmarea activitatii sustinute în cadrul Asociatiei Internet eXchange-urilor din Europa (Euro-IX), din care ANISP face parte. Sistemul numelor de domeniu (“Domain Name System” - DNS) este o componenta esentiala si indispensabila a Internetului. El furnizeaza o legatura fundamentala între utilizatorii umani si infrastructura de rutare a Internetului, asociind numelor de domenii adrese IP folosite de echipamentele de comunicatie (de exemplu, numelui www.ronix.ro îi atribuie adrea IP 80.96.255.0). In prezent, DNS este o ierarhie constituita dintr-un numar de 13 root-servere, alaturi de un numar de alte 45 de copii (instante) ale acestora, disponibile la cele mai importante puncte de concentrare a traficului (InterExchange-uri) la nivel mondial. Bucurestiul urmeaza sa se adauge astfel listei selecte a celorlalte mari metropole care au reusit, pâna în prezent, sa gazduiasca un root-server. Mai mult decat atât, acesta va fi primul root-server instalat în spatiul central si est european. Numeroase organizatii si natiuni sunt interesate în a gazdui un root name server, caci aceasta îi aduce prestigiu, facilitati utilizatorilor de Internet pe plan local si participare la dezvoltarea Internetului. Navigarea pentru utilizatorii de Internet din Romania, "va deveni de asemenea mai sigura, cererile de translatare primare nume-adresa IP, urmând a fi facute pe plan local, fiind astfel protejate la eventuale dificultati în accesarea externa a serverelor principale", asa cum a subliniat Kurt Eriq Lindqvist, CEO Autonomica. "Utilizatorii de Internet din Romania vor beneficia de raspunsuri mai rapide la cererile de accesare a tuturor site-urilor Internet", a declarat Bogdan Tudor, Presedinte al Grupului de Lucru RONIX, initiator si semnatar al acordului. Pentru realizarea tehnica a serviciului, Autonomica Suedia va instala la Bucuresti toate echipamentele necesare si va asigura gestiunea integrala a root-serverului, în timp ce ANISP va pune la dispozitie facilitatile RoNIX si canalul de comunicatii necesar administrarii serviciului. ANISP - Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din România (www.anisp.ro) este o organizatie profesionala, apolitica, neguvernamentala, cu caracter nelucrativ, ce are ca scop promovarea serviciilor de comunicatii electronice din tara noastra. Asociatia sprijina interesele furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice (inclusiv Internet) din Romania si înlesneste conlucrarea cu organismele legal abilitate pentru realizarea si promovarea cadrului legislativ adecvat, precum si elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare durabila din domeniul comunicatiilor electronice (inclusiv Internet). ANISP a istalat si opereaza nodul national de Internet Exchange RoNIX. Autonomica (www.autonomica.se) opereaza unul din cele 13 root-servere disponibile la nivel mondial, ca un serviciu public destinat bunei functionari a Internet-ului. Server-ul "i.root-server" administrat de Autonomica a fost primul de acest fel disponibil în afara Statelor Unite. Organizatia mai administreaza alte copii ale serviciu disponibile în prezent în Stockholm, Helsinki, Milan, Londra, Geneva, Amsterdam, Oslo, Bangkok, Hong Kong.



The 4nd Euro-IX Forum


15 aprilie 2004 In zilele de 19-20 aprilie 2004 se desfasoara la Berlin manifestarea "The 4nd Euro-IX Forum" organizat de European Internet Exchange Association (Euro-IX). ANISP este membru Euro-IX din 6 martie 2002 prin RoNIX. Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din România va fi reprezenata la lucrarile forumului de Tudor Bogdan, Director Tehnic la S.C. PCNET DATA NETWORK SA, responsabil al Grupului de lucru GL05 - InterneteXchange din cadrul ANISP.



Retragere AIG


1 iulie 2003 In urma fuziunii dintre membrii Globtel si AIG, la 1 iulie 2003 AIG se retrage din RoNIX si din ANISP.



ORANGE s-a conectat la RoNIX


16 aprilie 2003 La 16 aprilie 2003 ORANGE s-a conectat la RoNIX si face peering cu ceilalti 24 de membri.



ADISAN NET a devenit membru RoNIX


19 martie 2003 Incepând cu 19.03.2003 ADISAN NET s-a conectat la RoNIX si face peering cu ceilalti 23 de membri.



ADISAN NET


12 Martie 2003 In reuniunea din 12 martie 2003, Consiliul Director al ANISP a confirmat aderarea S.C. ADISAN NET SRL la asociatie.



Euro IX


6 Martie 2003 RoNIX a devenit cel de-al 25 membru al Euro-IX, comunitatea IPX (Internet eXchange Point) din Europa. ( www.euro-ix.net )



Forte Company


16 ianuarie 2003 Forte Company devine membru Ronix.



Dial Telecom


8 octombrie 2002 Dial Telecom devine membru Ronix.



Datek Telecom


1 octombrie 2002 Datek Telecom se conecteza in RoNIX.



NetBridge Investments si Datek Telecom


18 septembrie 2002 NetBridge Investments si Datek Telecom devin membrii ai asociatiei.



Terrasat se retrage din RoNIX


1 august 2002 Terrasat se retrage din rândul membrilor RoNIX.



Teste de conectare


20 iulie 2002 Incep teste de conectare cu noul membru al asociatiei, Dial Telecom.



Idilis, Logic Telecom, Aris Investment Group


1 martie 2002 Se conecteaza in RoNIX 3 noi membri ai asociatiei: Idilis, Logic Telecom, Aris Investment Group



RDS se deconecteaza


15 februarie 2002 RDS se deconecteaza din Ronix dar ramane in continuare membru al asociatiei.



Trafic


20 ianuarie 2002 Apare noua pagina web cu monitorizarea traficului prin RoNIX la adresa http://www.ronix.ro/netview.



ARTelecom


15 ianuarie 2002 ARTelecom s-a conectat la RoNIX. Numarul membrilor a ajuns la 19.



Terra Sat si Sysco


3 decembrie 2001 Terra Sat si Sysco s-au conectat la RoNIX. Numarul membrilor a ajuns la 18.



Media Sat


9 noiembrie 2001 Media Sat a fost conectat la RoNIX. Numarul membrilor a ajuns la 16.



FX Internet


6 noiembrie 2001 FX Internet a fost conectat la RoNIX. Numarul membrilor a ajuns la 15.



TotalNet si Mobifon


16 octombrie 2001 La RoNIX s-au conectat TotalNet si Mobifon (Xnet).



RDS a fost conectat


10 octombrie 2001 RDS a fost conectat la RoNIX.



ANISP a definit statutul RoNIX


4 octombrie 2001 In ziua de 4 octombrie 2001, la reuniunea Consiliului Director al ANISP, analizând modul cum au decurs conectarile si traficul prin RoNIX ale primelor 11 ISP-uri, s-a aprobat documentatia privind organizarea si functionarea RoNIX. Din acest moment RoNIX are statut definit.



11 ISP-uri interconectate in RoNIX


3 octombrie 2001 La RoNIX sunt conectate 11 ISP-uri: Astral Telecom-Kappa, Canad Systems Internet, Digicom Systems, Euroweb, Global One Communications Romania, IIRUC-Digicom, INES, KPNQWest, PCNET, SNR si VIP Plus Computers.



6 ISP-uri interconectate in RoNIX


11 septembrie 2001 În acest moment sunt interconectate la RoNIX urmatoarele 6 ISP-uri: PCNET, SNR, Digicom Systems, Global One,Astral Telecom (Kappa), Euroweb. Traficul national (sesiuni de lucru cu originator din si destinatar în domenii.ro) între platformele de acces din Bucuresti ale acestora se face acum în buna parte prin RoNIX. Un prim succes a fost înregistrat: statistica trece în cont un trafic rutat de peste 6 GB, din care în weekendul 8-9 septembrie 2001 de 1,6 GB.



Prima locatie RoNIX


7 septembrie 2001 Prima locatie RoNIX a fost instalata la SNR.



Primul nod RoNIX a fost instalat


7 Septembrie 2001 Primul nod RoNIX a fost instalat in locatia SNR Victoria la 7 septembrie 2001. La RoNIX au fost conectate si fac peering între ele primele retele de acces la Internet: PCNET, Euroweb si Astral Telecom (Kappa).











RONIX reprezinta o infrastructura nationala pentru interschimbul de trafic al retelelor de acces ale



afla mai multe


Descopera Membrii

Radiocomunicatii SA, Euroweb, GTS TELECOM, Rolink Plus, INES GROUP, Vodafone S.A, Media Sat, Romtelecom S.A, IDILIS S.A

vezi lista completa