RoNIX - Romanian Network for Internet eXchange
Website nou: https://ronix.roRoNIX reprezinta o infrastructura nationala pentru schimbul de trafic al retelelor de acces ale principalilor furnizori de servicii de Internet din Romania.
Aceasta infrastructura consta intr-o retea de noduri de Internet eXchange (IX-uri) care deserveste comunitatea furnizorilor de servicii de Internet din Romania, si - mai nou - din țări vecine (Moldova, Bulgaria). RoNIX s-a dezvoltat in faze succesive, prin instalarea de noduri (centre de switching) in mai multe locatii.
Proiectul RoNIX este unul din obiectivele principale ale ANISP și asigură rutarea traficului inter-retele pe baze transparente, conform unor proceduri reglementate in cadrul unei comunitati recunoscute.
Acest lucru favorizeza eliminarea rutarii prin legaturi internationale pentru traficul utilizatorilor din Romania si dezvoltarea aplicatiilor bazate pe comunicatii electronice prin site-uri gazduite in Romania.
Inainte de anul 2000 si de existenta RoNIX, traficul national se facea, in multe cazuri, prin relee internationale, uneori cu noduri in SUA si Canada (ceea ce ridica sensibil costul si adauga intarzieiri la timpul de raspuns) sau prin interconectari si peeringuri private locale, care erau destul de greu de administrat - si fara a avea proceduri reglementate.
RoNIX a luat fiinta ca obiectiv principal al asociatiei in urma deciziei Consiliului Director al ANISP, care, in reuniunea din 2.02.2001, a procedat la constituirea Grupului de lucru GL05 dedicat Internet eXchange-ului. Acest grup de lucru profesional a elaborat un studiu de fezabilitate si o solutie tehnica de realizare a primului nod national RoNIX, aprobata de Consiliul Director.
Primul nod RoNIX din Bucuresti s-a instalat la 7 Septembrie 2001 intr-un spatiu din Palatul Telefoanelor Victoria, pus la dispozitie de SN Radiocomunicatii, cu ajutorul tehnologiei hard si soft furnizate de CISCO Romania si Compaq Romania. Al doilea nod RoNIX s-a instalat la data de 10 Mai 2005 in locatia si cu ajutorul facilitatilor puse la dispozitie de iNES Group.
La RoNIX s-au conectat succesiv principalii furnizori de servicii de acces la Internet din Romania.
In 3 Septembrie 2004, au fost configurate si au devenit functionale echipamentele instalate la nodul metropolitan RoNIX din Bucuresti, care gazduiesc o copie a "root serverului" de nume de domenii "i.root-servers", primul server DNS de nivel superior aflat in afara spatiului american. Din acest moment au devenit active, pentru toti membrii comunitatii RoNIX (Romanian Network for Internet eXchange), caile de acces catre site-ul "i.root-servers". Acest serviciu asigura legatura intre utilizatori si infrastructura de rutare a Internetului, prin care se asociaza numelor de domenii, mult mai usor de retinut si utilizat, adrese IP folosite de echipamentele de comunicatie si utilizate in sistemul de rutare al Internetului si viceversa.
Pentru furnizorii de servicii Internet conectati la RoNIX prin porturi Ethernet de 10 Gbps/1 Gbps, efectul imediat este degrevarea benzii internationale de traficul national (originat din si cu destinatie in domenii ".ro"). Banda disponibila rezultata este pusa la dispozitia utilizatorilor, ceea ce insemna cresterea calitatii serviciilor.
Cel mai important este faptul ca, odata cu implementarea RoNIX, cresc semnificativ facilitatile de acces oferite utilizatorilor de servicii Internet, ceea ce duce la dezvoltarea si implementarea de noi servicii informationale la nivel national.
Pentru utilizatorii de Internet, indiferent de reteaua de acces sau furnizorul la care sunt conectati, RoNIX creeaza premisele unor servicii de acces de o calitate superioara celor anterioare, reglementate si garantate ca performanta.
Din 2003 RoNIX este al 25-lea membru care s-a alaturat la Euro-IX - organizatia europeana a Internet exchange-urilor.
REZULTATE
* Salvarea largimii de banda internationala. Largimea de banda internationala aflata in posesia fiecarui furnizor de servicii din asociatie nu a mai fost utilizata pentru traficul local.
* Scaderea costurilor. Datorita scaderii traficului international pentru schimbul local, ISP-urile nu trebuie sa cumpere largime de banda suplimentara.
* Tarife la clienții finali. Scaderea costurilor furnizorilor de servicii s-a reflectat imediat in scaderea costurilor pe care le au de suportat clienții finali pentru serviciile de Internet. Acest lucru a condus și la creșterea gradului de penetrare a serviciilor Internet în țară.
* Calitatea serviciilor. Viteza cu care raspunde reteaua a crescut, permitand dezvoltarea unor aplicatii speciale ce necesita timp minim de răspuns (telefonie, teleconferințe, aplicații tip ”remote desktop” etc).
* Ușurința mentenanței. Prin conectarea în RoNIX furnizorii de servicii au de gestionat o singură legătură de interconectare în locul câtorva zeci (dacă ar fi făcut doar peering-uri private directe).
* Fiabilitate. Cresterea fiabilitatii datorita minimizarii posibilitatilor de esec.
PUNCTE DE PREZENTA
In prezent RoNIX asigura patru puncte de acces pentru interconectarea membrilor, plasate in locatii din zone diferite ale Bucurestiului:
PoP RoNIX_Ines (in Ines Data-Center)
Strada Virgil Madgearu, nr. 2-6, Sector 1
PoP RoNIX_Euroweb (in NxData)
Bd. Dimitrie Pompei nr. 8, FEPER, et. 3, Sector 2
PoP RoNIX_GTS (in Electromagnetica Data-Center)
Calea Rahovei nr. 266-268, „Electromagnetica”, Sector 5
PoP RoNIX_Teletrans (in cladirea DEN - Dispecerul Energetic National)
Bd. Hristo Botev, nr. 16-18, Sector 3 (zona centrala C.A. Rossetti - Sf. Gheorghe);
In momentul de fata, cei mai mulți membri RoNIX sunt conectati prin porturi de 10 Gbps.
RONIX reprezinta o infrastructura nationala pentru interschimbul de trafic al retelelor de acces ale
Descopera Membrii
Radiocomunicatii SA, Euroweb, GTS TELECOM, Rolink Plus, INES GROUP, Vodafone S.A, Media Sat, Romtelecom S.A, IDILIS S.A